CarΗellas: ABS: Ο σύμμαχος στην ασφάλεια!

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ABS: Ο σύμμαχος στην ασφάλεια!

image.img ‘Ολα ξεκίνησαν πριν από 42 χρόνια, όταν η Chrysler παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο στην Αμερική εξοπλισμένο με ένα σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών,το λεγόμενο “Sure Brake”.Λίγο αργότερα,το 1978, η Mercedes-Benz παρουσίασε στην Ευρώπη το σύστημα ABS με ενσωματωμένο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών και στους τέσσερις τροχούς.ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Το ABS (Anti Block System) είναι ένα σύστημα το οποίο ρυθμίζει ηλεκτρονικά την πίεση του υγρού φρένων και έχει σαν στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελέγχου ενός οχήματος αποτρέποντας το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέποντας συγχρόνως την εκτέλεση ελιγμών κατά το φρενάρισμα.
 ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ: Τα εξαρτήματα του είναι:        
αισθητήρες ταχύτητας
βαλβίδες σε κάθε φρένο
αντλία
ελεγκτής
Ο αισθητήρας ταχύτητας αντιλαμβάνεται την διακοπή της ομαλής κύλισης του τροχού,όταν ο οδηγός προβεί σε απότομο και διαρκές φρενάρισμα.Βρίσκεται ή σε κάθε τροχό ή στο διαφορικό του οχήματος.
Η βαλβίδα είναι το εξάρτημα που ανοιγοκλείνει τις δαγκάνες του δισκόφρενου και πετυχαίνει την διακοπή της ολίσθησης του τροχού ώστε ο οδηγός να είναι σε θέση να ελέγξει την πορεία του αυτοκινήτου.
Η αντλία φροντίζει για την διατήρηση της σωστής πίεσης στα υγρά των φρένων ώστε οι βαλβίδες να ανοιγοκλείνουν όταν πρέπει.
Τέλος, ο ελεγκτής είναι ο ‘εγκέφαλος΄ του συστήματος.Διαβάζει τους αισθητήρες και ‘δίνει΄ την εντολή στις βαλβίδες να ανοίξουν όταν ο οδηγός πιέσει απότομα το φρένο.ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ:16cuu-yaris-ng-abs-diagram-940x529Όταν ένας, όχι πολύ έμπειρος, οδηγός αυτοκινήτου βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο, έχει την τάση να πατάει το πεντάλ του φρένου ως το τέλος της διαδρομής του. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, προκαλείται το μπλοκάρισμα των τροχών με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μην ελέγχεται. Σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις, που ο οδηγός δε μπορεί εύκολα να ελέγξει τις αντιδράσεις του, επεμβαίνει το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών / ABS. Το αυτοκίνητο χωρίς ABS θα στρίψει με κατεύθυνση τη στροφή αλλά και ταυτόχρονα θα ακολουθήσει περιστροφή του αυτοκινήτου γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα να εκτραπεί από την πορεία του. Αντίθετα, το αυτοκίνητο με ABS θα παραμείνει στη διεύθυνση κίνησης επάνω στη στροφή χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.Ακόμα και ένας έμπειρος οδηγός δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ABS αφού σε ένα δευτερόλεπτο θα καταφέρει να διακόψει το φρενάρισμα δύο φορές ενώ το σύστημα πάνω από δέκα.
Για να κατανοήσετε καλύτερα τη λειτουργία του δείτε εδώ.