CarΗellas: Ενεργητική και παθητική ασφάλεια αυτοκινήτου

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ενεργητική και παθητική ασφάλεια αυτοκινήτου

  Προκειμένου να χαρακτηρίσουμε ένα αυτοκίνητο ως ασφαλές ή όχι, αλλά και σε ποιό επίπεδο ασφάλειας βρίσκεται σε σχέση με άλλα, έχουν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες. Η ενεργητική και η παθητική ασφάλεια ενός οχήματος είναι δύο τομείς που οι κατασκευαστές δίνουν βάση ώστε να δημιουργηθεί ένα αυτοκίνητο υψηλού επιπέδου προστασίας των επιβατών.Ας ξεκινήσουμε με την ενεργητική ασφάλεια.
  Στον όρο ενεργητική ασφάλεια συμπεριλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Το ESP που φροντίζει
για τη σταθερότητα του οχήματος πάνω στο οδόστρωμα συμβάλλει στην ενεργητική ασφάλεια, το ABS που επιτρέπει στον οδηγό ασφαλή έλεγχο του οχήματός του σε απότομες επιβραδύνσεις ανήκει επίσης στην ενεργητική ασφάλεια. Παράλληλα, ένας ισχυρός κινητήρας που εξασφαλίζει ταχύτατη προσπέραση του προπορευόμενου οχήματος και παραμονή στο αντίθετο ρεύμα για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε συνδυασμό με ισχυρά φρένα που θα σταματήσουν εγκαίρως το αυτοκίνητο, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την ενεργητική ασφάλεια.
  Πάμε τώρα στο ενδεχόμενο που ο οδηγός αδυνατεί να αποφύγει την εκτροπή ή την σύγκρουση. Σε αυτό το σημείο η παθητική ασφάλεια έρχεται να προστατέψει τους επιβάτες. Πρώτα από όλα, οι ζώνες ασφάλειας συγκρατούν το σώμα αποφεύγοντας την εκτόξευση εκτός του οχήματος και σε συνδυασμό με τους αερόσακους το σώμα προστατεύεται από τη σύγκρουση με σκληρά μέρη του αυτοκινήτου όπως το τιμόνι και το ταμπλό. Ακόμα και το μήκος του οχήματος συμβάλλει στην αύξηση της παθητικής ασφάλειας αφού το ποσοστό της ενέργειας που θα απορροφηθεί από το αμάξωμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό ενός μικρότερου οχήματος.
audiFiatP_01_m_m-420x0  Τα τελευταία χρόνια, στην παθητική ασφάλεια συμπεριλαμβάνεται και η προστασία των πεζών από την σύγκρουση με το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ελαστικούς προφυλακτήρες και ειδικό σχεδιασμό ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους.
  Ολοκληρώνοντας, η ενεργητική ασφάλεια είναι αυτή που θα συμβάλλει στην αποφυγή του ατυχήματος αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνεται αναπόφευκτο, αναλαμβάνει “δράση” η παθητική ασφάλεια ώστε να προστατέψει τους ανθρώπους όσο περισσότερο μπορεί!