CarΗellas: Ομιλία Ιαβέρη για την οδική ασφάλεια

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ομιλία Ιαβέρη για την οδική ασφάλεια

iaberis  Δύο ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που παραβρέθηκα στην ομιλία του Τάσου Μαρκουίζου (Ιαβέρη) στην Πάτρα και ακόμα ακούω την φωνή του στα αυτιά μου! Ένας βετεράνος οδηγός που πριν λίγα χρόνια έσπαγε τα σασμάν, έφτανε αγωνιστικά αυτοκίνητα στα όρια τους και κατακτούσε πρωταθλήματα rally, σήμερα γυρνάει σε όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να πει σε όλους μας αυτά που δεν μας είπαν ενδεχομένως οι γονείς μας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας. Ο Ιαβέρης, όπως επικράτησε να τον φωνάζουν στους αγώνες, επιδιώκει κάθε μέρα να αλλάξει προς το καλύτερο την οδική συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού με τις ομιλίες του.
  “Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα καρφώθηκε ο μπασκετμπολίστας Μπόμπαν Γιανκοβιτσ στην μπασκέτα και έμεινε ανάπειρος;
Μόλις με 4 km/h! Φαντάσου τι γίνεται αν τρακάρεις με περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς να φοράς τη ζώνη ασφαλείας η το κράνος” έλεγε ο Ιαβέρης και όλοι έδειχναν να συμφωνούν, όμως οι καθημερινές πράξεις τους λένε το αντίθετο. “Ξέρετε τι θα συμβεί αν σκάσετε πάνω στο ταμπλό με 50 km/h; Θα σας ασκηθεί μια δύναμη 3 τόνων. Μπορείτε εσείς να συγκρατήσετε 3 τόνους; Ο Δήμας σήκωνε μόλις 240 κιλά! ” είπε τονίζοντας την σημασία της χρήσης της ζώνης ασφάλειας. Συνέχισε απευθυνόμενος κυρίως στις μητέρες λέγοντας: “Όταν η μαμά κρατάει το αγγελούδι της στην αγκαλιά, καθισμένη στο μπροστινό κάθισμα, ξέρετε με πόση δύναμη θα το συνθλίψει πάνω στο ταμπλώ, αν γίνει ατύχημα με μόλις 50 km/h; Ε, τώρα πια ξέρετε. Με 3 τόνους. Θα βάζατε το παιδί σας να το συνθλίψει ένα φορτηγό 3 τόνων; Οχι; Ε, γιατί το κρατάτε στην αγκαλιά; Και μη μου πείτε ότι θα το συγκρατήσετε. Είμαστε λοιπόν τόσο ηλίθιοι; Ναι είμαστε. Αλλά αν ρωτήσεις γύρω σου, όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν να "οδηγάνε". Ρε δεν πάμε στο διάολο, λέω εγώ" φώναζε και είχε απόλυτο δίκιο.
  Με μια χαρακτηριστική πειθώ, ο Ιαβέρης τραβούσε την προσοχή του ακροατηρίου το οποίο παρακολουθούσε προβληματισμένο την ομιλία. Ήταν σκέψεις λογικές, σκέψεις που θα έπρεπε να κυριαρχούν στο μυαλό κάθε οδηγού, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
  Συνεχίζοντας την ομιλία παρέθεσε τα τραγικά αποτελέσματα ερευνών που θα σοκάρουν τον καθένα. Σας τα παραθέτω:
- Η Ελλάδα το 2013 ήταν 6η σε θανάτους σε όλη την Ε.Ε.
- Το 20% των τροχαίων είναι στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο και το 80% εντός των πόλεων με μικρές ταχύτητες, αν και οι περισσότεροι οδηγοί νομίζουν πως δεν κινδυνεύουν.
- Δεν μπορεί κανείς να φτάσει στην Πάτρα με ασφάλεια, είτε από το Αγρίνιο, είτε από τον Πύργο, είτε από την Κόρινθο.
- Τα τελευταία 50 χρόνια σκοτώθηκαν στην Ελλάδα 130.000 άτομα, ενώ όλο τον 20ό αιώνα στους Παγκόσμιους και Βαλκανικούς πολέμους, μόλις 70.000.
- Σύμφωνα με στοιχεία τα τροχαία θεωρούνται σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, τόσο εξαιτίας της απώλειας νέων ανθρώπων σε τροχαία όσο και για το κόστος όσων μένουν ανάπηροι.
  Ας βάλουμε τα λόγια του Ιαβέρη καλά μέσα στο μυαλό μας και να του ευχηθούμε δύναμη, υγεία και υπομονή ώστε να συνεχίσει το ιερό του έργο! Το έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
  Δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο από ομιλία του Τάσου Μαρκουίζου εδώ.