CarΗellas: Το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο του κόσμου κατασκευάστηκε από φοιτητές

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο του κόσμου κατασκευάστηκε από φοιτητές

  Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της εξέλιξης αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Είναι λογικό. Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στην ζωή μας και στο μέλλον πολλά μοντέλα στους δρόμους θα είναι ηλεκτροκίνητα. Διακρίνονται για την αθόρυβη λειτουργία τους, για την ελάχιστη κατανάλωση αλλά και τους μηδενικούς ρύπους.
formula_student_1 (1)
  Ωστόσο είναι και πολύ γρήγορα στις επιταχύνσεις λόγο της αμεσότητας του ηλεκτροκινητήρα. Η Green Team Formula δημιούργησε το ταχύτερο σε επιτάχυνση ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο, κάτι
που επιβεβαιώθηκε και από τα Guinness World Records.
maxresdefault
  Το μοντέλο έκανε 0-100km/h σε 1,779sec., την στιγμή που το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,785sec. για να πετύχει αυτή την επίδοση το μικρό φορμουλάκι δεν στηρίχθηκε στην μεγάλη ιπποδύναμη, η οποία ήταν μόλις 134 Ps ενώ η μπαταρία είχε χωρητικότητα 6,62kWh. Οι πολύ χαμηλές τιμές επιτάχυνσης είναι δυνατές χάρη σε έναν συνδυασμό άμεση παροχής δύναμης και ροπής, στο χαμηλό βάρος που δεν ξεπερνά τα 160 kg αλλά και στην εκπληκτική πρόσφυση από τα slick ελαστικά.
formula_student_7
  Το εντυπωσιακό αυτό όχημα δεν ήταν δημιούργημα κάποιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά φοιτητών. Χρειάστηκαν δυο μέρες για να καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί ο τρόπος που το μικρό ηλεκτροκίνητο φορμουλάκι επιταχύνει είναι μοναδικός. Σε αργή κίνηση μάλιστα φαίνεται και η παραμόρφωση των ελαστικών κατά την επιτάχυνση.
  Μπορεί στην καθημερινότητα μας τέτοιες προσπάθειες να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο αλλά η εξέλιξη είναι πάντα κάτι θετικό, όπως και τα ρεκόρ. Από την άλλη ίσως σπορ μοντέλα κάποια μέρα να χρησιμοποιούν κάποια από την τεχνογνωσία αυτών των φοιτητών. Δείτε εδώ το video με το μονοθέσιο να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 km/h!
Πηγή: capital.gr