CarΗellas: H ιστορία της Lancia

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

H ιστορία της Lancia

  Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε από παλιά τα “φώτα” της στην αυτοκίνηση είτε σε θέματα καινοτόμου σχεδιασμού του αμαξώματος είτε σε νέες τεχνολογίας. Κομμάτι αυτής της προσφοράς οφείλετε και σε μια θρυλική φίρμα ονόματι Lancia.
  Όλα ξεκίνησαν στις 29 Νοεμβρίου του 1906, όταν ο Ιταλός μηχανικός και δοκιμαστής της Fiat, Vincenzo Lancia, αποφάσισε με τη βοήθεια του φίλου του Claudio Fogolin να δημιουργήσει μια εταιρία συνώνυμη της πολυτέλειας, της άνεσης και της κομψότητας. Με τα λίγα και με τα πολλά, έναν χρόνο αργότερα (1907), το πρώτο αυτοκίνητο της Lancia ήταν γεγονός
με όνομα “Άλφα”- το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου (κάτι που άλλωστε συνηθίζει η Lancia πχ Delta, Ypsilon). Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η λαμπρή πορεία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συνεχίστηκε με αποκορύφωμα το 1937 όπου δημιουργήθηκε η Aprilia, ένα αυτοκίνητο με καινοτόμο σχεδιασμό για την εποχή και τον χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας (0.47). Βέβαια, ο ιδρυτής της εταιρίας δεν πρόλαβε να δει την Aprilia να κυκλοφορεί στους δρόμους διότι τον Φεβρουάριο του 1937 πέθανε από καρδιακή προσβολή. Τα ηνία της εταιρίας αναλαμβάνουν έπειτα ο γιός και η γυναίκα του Vincenzo και η Lancia συνεχίζει την παραγωγή αυτοκινήτων που έμειναν στην ιστορία όπως το Ardea του 1939 και το Aurelia του 1950, δύο αυτοκίνητα σήματα κατατεθέν της εκάστοτε εποχής. Το 1969 βρίσκει την Lancia στα όρια της χρεοκοπίας και δίχως εναλλακτική λύση επιβίωσης εντάσσεται στον όμιλο της Fiat χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της.
  Σε ότι αφορά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η Lancia συμμετείχε ενεργά και μάλιστα με πολλές κατακτήσεις προταθλημάτων Rally κυρίως με τα μοντέλα Fulvia (1974), Stratos (1974,1975,1976) και το θρυλικό Lancia Delta (1987,1989,1990,1991,1992).
  Σήμερα, η Lancia με μόλις δύο μοντέλα,Ypsilon και Delta, βρίσκεται στην χειρότερη φάση της ιστορίας της μιας και οι πωλήσεις της έχουν μειωθεί αισθητά και κάθε μέρα για την θρυλική εταιρία αποτελεί έναν αγώνα επιβίωσης.
Lancia_Stratos_HF_02
Lancia_Delta_Integrale_-_Flickr_-_exfordy_(1)