CarΗellas: 11 Ιουνίου 1955-Η "μαύρη" μέρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

11 Ιουνίου 1955-Η "μαύρη" μέρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

  Όλα ξεκίνησαν από τον Μάικ Χόθορν, που οδηγώντας μια Jaguar D-Type σε αγώνα Le Mans το 1955 έλαβε την εντολή να μπει στα Pits. Μόλις είχε περάσει ένα πιο αργό αυτοκίνητο, την Austin-Healy 100 του Λανς Μακλίν, όταν φρέναρε σχεδόν απότομα για να μπει στα πιτς. 55-LM-fire
Το αυτοκίνητο του Μακλίν λοξοδρόμησε για να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά δεν πρόσεξε ότι
από πίσω του έρχονταν δύο γρηγορότερα αυτοκίνητα, οι Mercedes-Benz 300 SLR των Φάνχιο και Λεβέγκ. Ο Φάνχιο ήταν στη δεύτερη θέση του αγώνα και προσπαθούσε να ντουμπλάρει τον Λεβέγκ. Ο Γάλλος εγκλωβίστηκε και δεν είχε χρόνο να αντιδράσει με αποτέλεσμα η Mercedes του να χτυπηθεί από την Austin-Healy 100 του Λανς Μακλίν και να απογειωθεί. Αφού διέγραψε μια θεαματική τροχιά στον αέρα, χτύπησε στις μπαριέρες της αριστερής πλευράς της πίστας, έπιασε φωτιά και στην κυριολεξία διαλύθηκε. Φλεγόμενα τμήματα του αυτοκινήτου έπεσαν στο πλήθος, ανάμεσά τους και η μηχανή, που ήταν μια σκέτη βόμβα, σύμφωνα με την περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα. Και σαν μην έφτανε αυτό, οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά των υπολειμμάτων του αυτοκινήτου με λάθος υγρό. Χρησιμοποίησαν μόνο νερό, προκαλώντας νέα έκρηξη.
  Από το σκηνικό αυτό που θύμιζε κόλαση σκοτώθηκαν 82 θεατές, ενώ από τα συντρίμμια της Mercedes ανασύρθηκε ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του Γάλλου πιλότου Πιερ Λεβέργκ. Παράλληλα, η Austin-Healy του Λανς Μακλίν, που δέχτηκε το χτύπημα της Μερσέντες του Λεβέγκ, προσέκρουσε με τη σειρά της στις μπαριέρες, προτού επιστρέψει ακυβέρνητη στη πίστα. Ένας ακόμη θεατής έχασε τη ζωή του, ενώ ο Μακλίν σώθηκε. Έτσι, ο συνολικός απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 84 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες.
  Ο θάνατος τόσων πολλών ανθρώπων, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, που έφθασαν μέχρι την απαγόρευση αγώνων σε πίστα στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Μάλιστα, στην Ελβετία η απαγόρευση ήρθε μόλις την 1η Ιουνίου 2007, με απόφαση της Βουλής.
Δείτε εδώ το video από το τραγικό συμβάν.
Πηγή: [sanshmera.gr]