CarΗellas: Εν όψει Le Mans

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Εν όψει Le Mans

  Σχεδόν μία ώρα απομένει για την έναρξη του απόλυτου αγώνα αντοχής, ενός από τους πιο ιστορικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού που κάθε χρόνο μετρά και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Πρόκειται για τον μοναδικό αγώνα όπου για 24 συνεχόμενες ώρες αυτοκίνητα, οδηγοί και μηχανικοί “δουλεύουν” στο όριο.  
  Όλα ξεκίνησαν το 1923, όταν μια ομάδα φίλων της αυτοκίνησης διοργάνωσαν έναν αγώνα αντοχής κοντά στην πόλη Le Mans της Γαλλίας. Από εκείνη την ημέρα και μετά, με εξαίρεση το 1936 λόγω οικονομικής ύφεσης και την περίοδο 1940-1948 λόγω του 2ου παγκόσμιου πολέμου, ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.24H-du-Mans-1923-Double-Chenard-Walcker-sur-pneus-Michelin_opengraph
  Στην ιστορία του Le Mans, τα αυτοκίνητα είχαν διαφορετικούς κινητήρες με τον μικρότερο να έχει
χωρητικότητα μόλις 596 κ.εκ (Simca Cinq) και τον μεγαλύτερο 7.986 κ.εκ. Παράλληλα, η τεχνολογία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή με τις ομάδες να τοποθετούν υπερτροφοδότηση στους κινητήρες αλλά και πολλά σύγχρονα συστήματα όπως το Kers (σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργεια) και το Τers (σύστημα ανάκτησης θερμικής ενέργειας). Τα εναλλακτικά καύσιμα δεν άργησαν να εμφανιστούν και στο Le Mans, αφού το 2004 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά βιοκαύσιμα με 10% αιθανόλη για τους κινητήρες βενζίνης και βιο-ντίζελ για κινητήρες πετρελαίου. Μάλιστα, το 2006, το Audi R10 TDI έγινε το πρώτο αυτοκίνητο που κέρδισε τον αγώνα με κινητήρα πετρελαίου.
70218840
 
Σήμερα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον 82ο αγώνα αντοχής με τον F.Alonso να δίνει την εκκίνηση του αγώνα στις 4.00 μμ (ώρα Ελλάδας) με το μονοθέσιο της Toyota να βρίσκεται πρώτο στην γραμμή της εκκίνησης. Τον αγώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε live από το επίσημο site του Le Mans.
Δείτε επίσης την "μαύρη" μέρα για το Le Mans το 1955.