CarΗellas: Αλλαγές στην ασφάλιση οχημάτων από την 1η Ιουλίου

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Αλλαγές στην ασφάλιση οχημάτων από την 1η Ιουλίου

  Με αυστηρότερες αλλαγές “μπήκε” ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού σε ότι αφορά την ασφάλιση των οχημάτων. Με τον νόμο 4261/14 που ψηφίστηκε από τις 5 Μαΐου, προβλέπονται από υψηλά πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων.
  Πλέον, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ως και τριάντα ημέρες αργότερα. Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές, τις Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται με την εφαρμογή του νέου νόμου.Asf10114
Διοικητικές- Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες
- Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ποινικές- Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
- Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.