CarΗellas: Τα σήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών (Part 2)

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Τα σήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών (Part 2)

  Μετά την παρουσίαση των σημάτων των σημαντικότερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ήρθε η ώρα για τις ιταλικές. Από την ιστορική Alfa Romeo μέχρι και την νεοσύστατη Pagani, κάθε φίρμα έχει και ένα σήμα με ιστορία. Ας την γνωρίσουμε!
nasce_fiat_group_automobiles_spa_2412
Alfa Romeo: Από τις πιο ιστορικές εταιρείες με έδρα το Μιλάνο. Το σήμα της δημιουργήθηκε το
1910 από τους σχεδιαστές της εταιρείας Giuseppe Merosi και Romano Cattaneo. Αποτελείται από έναν κόκκινο σταυρό και ένα φίδι που καταπίνει έναν άνθρωπο. Ο ροδόσταυρος υιοθετήθηκε με το πέρας της 1ης σταυροφορίας από την πόλη του Μιλάνου και αυτός ήταν ο λόγος που βρέθηκε στο σήμα της Alfa, ενώ ο δράκος που καταπίνει έναν άνθρωπο συμβολίζει το τέρας που κατά τον 5ο αιώνα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των Μιλανέζων.
0132 Ferrari: Μια εταιρεία όνειρο, τόσο για τα αυτοκίνητα που παράγει, όσο και για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το σήμα της. Το εντυπωσιακό άλογο που κοσμεί το καπό της αποτελούσε το “γούρι” του πιλότου Francesco Baracca (ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Ο Enzo το τοποθέτησε στα αυτοκίνητα του μετά από προτροπή της μητέρας του αεροπόρου. Παράλληλα, το κίτρινο χρώμα του λογοτύπου είναι σήμα κατατεθέν της Μόντενα, γειτονική πόλη του εργοστασίου της Ferrari.
Fiat: Πρόκειται για τον ιταλικό όμιλο που εδρεύει στο Τορίνο και το όνομα της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Fabbrica Italiana Automobili Torino» (Ιταλική Αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνο). Το σήμα άλλαζε συνεχώς με το πιο ιστορικό να είναι εκείνο με τις τέσσερις πλάγιες και παράλληλες γραμμές. Ο μύθος το ήθελε να εμφανίζετε το βράδυ στον ουρανό και ο Fiat Mario Maioli προσπάθησε να το σχεδιάσει.
maserati-logo-AT-1Lamborghini: Μια εταιρεία που ξεκίνησε από μια κόντρα μεταξύ των Enzo και Ferrucio Lamborghini (ιδρυτής της φίρμας). Το όνομα της προέρχεται ασφαλώς από τον ιδρυτή της, ενώ το σήμα απεικονίζει ένα ταύρο. Οι απόψεις ως προς την σημασία διίστανται, με την επικρατέστερη να λέει ότι ο Ferrucio ήταν λάτρης των ταυρομαχιών και γι αυτό επέλεξε το συγκεκριμένο σύμβολο.
Lancia: Όλα ξεκίνησαν το 1906 από έναν ταλαντούχο μηχανικό, τον Vincenzo Lancia. Το λογότυπο προέρχεται από το όνομα της φίρμας που στα ιταλικά σημαίνει "λόγχη". Σήμερα γύρω από το σήμα υπάρχει και ένας θυρεός.
 Maserati: Το σήμα της είναι η περίφημη τρίαινα που συμβολίζει τον δυναμισμό και την τόλμη. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τρίαινα του Ποσειδώνα αλλά και με την Μπολόνια της Ιταλίας, μιας κι εκεί κατασκευαζόντουσαν αρχικά τα οχήματά της.
pagani-automobili-logo_708x300
Pagani: Πρόκειται για μια νέα εταιρεία που εδρεύει στην πόλη San Cesario sul Panaro κοντά στην Μόντενα. Για σήμα της έχει το όνομα του Αργεντινού κατασκευαστή της Horacio Pagani.