CarΗellas: Τέλος η φορολογική ασυλία για τα I.X

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τέλος η φορολογική ασυλία για τα I.X

Μια δυσάρεστη «έκπληξη» αναμένεται να αποτελέσει το Περιουσιολόγιο για τους ιδιοκτήτες αυτοκίνητων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ειδικότερα από το Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το περίφημο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης στο οποίο θα αναγράφονται η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.
mercedes_showroom
  Ο αριθμός των αυτοκινήτων με κατατεθημένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ξεπερνά τις 700.000. Η πρόταση περιλαμβάνει τη φορολόγηση των αυτοκινήτων ως πάγιων περιουσιακών
στοιχείων ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας! Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση τότε όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, εκεί που τα αυτοκίνητά ήταν αφορολόγητα, ξαφνικά θα φορολογούνται ως πάγια περιουσιακά στοιχεία. Με λίγα λόγια θα καταργηθεί η φορολογική ατέλεια των αυτοκινήτων που έχουν κατατεθημένες τις άδειές τους και ξαφνικά θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία που φορολογούνται. Άλλωστε είναι γνωστό πως όταν κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου καταθέτει την άδεια με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας δεν αναγράφεται καθόλου στην φορολογική δήλωση. Με το περιουσιολόγιο αυτό δεν θα συμβαίνει καθώς θα καταγράφονται κανονικά ασχέτως αν δεν κυκλοφορούν.
autokinita-foros-xaratsi-660-436x291
  Ωστόσο ο τρόπος φορολόγησής τους ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός αλλά το συγκεκριμένο μέτρο παρουσιάζεται ως αντίμετρο στην αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ. Όπως και να έχει το θέμα φαίνεται πως είναι οι απώλειες που έχουν καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, πρόβλημα που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενόψει μάλιστα και της έλευσης τέλους του έτους που αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις εφορίες από ιδιώτες καταναλωτές αλλά και ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης ΙΧ που αναμένεται να καταθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας εξαιτίας της αύξησης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 2,5 λίτρων αλλά και την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου σε βάρκες και σκάφη με μήκος από 5 μέτρα και άνω.
Πηγή: enikonomia.gr