CarΗellas: Εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη φέρνει αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη φέρνει αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα

  Την εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο πρότεινε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων που θα συνοδεύει φορολογικό και ασφαλιστικό.
1549414
  Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να εισπράξει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες έχουν αυτοκίνητο με το συγκεκριμένο
καύσιμο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά.
  Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή του ντίζελ κίνησης στα πρατήρια κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ αυτή της αμόλυβδης βενζίνης περί το 1,35 ευρώ το λίτρο. Ο ειδικός φόρος σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης είναι 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.
  Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει εξίσωση τιμών, θα πληγούν κυρίως οι κάτοχοι αυτοκινήτων με καύσιμο ντίζελ, τη στιγμή που αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα αποτελούν το 62% του στόλου των οχημάτων, μια που τόσο η διαφορά στην τιμή του καυσίμου, όσο και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας στα περισσότερα μοντέλα ντίζελ, ώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς να αλλάξουν το όχημά τους σε πετρελαιοκίνητο.
car-diesel_1767762b
  Πέρα όμως από τις επιπτώσεις για όσους έχουν πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, με το μέτρο αυτό θα πληγούν και οι καταναλωτές καθώς θα εκτιναχθούν τα έξοδα μεταφοράς, αυξάνοντας το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η τιμή του υγραερίου για την κίνηση.
Πηγή: cnn.gr