CarΗellas: Η Mazda έχει τη λύση για το «turbo lag» (vid)

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η Mazda έχει τη λύση για το «turbo lag» (vid)

Μπορεί τα συστήματα υπερπλήρωσης να εξοπλίζουν πλέον τους κινητήρες των περισσότερων αυτοκινήτων της αγοράς, αλλά το πρόβλημα του «turbo lag» παραμένει υπαρκτό.
mazda turbo lag
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στις χαμηλές στροφές του κινητήρα, όπου η κινητική ενέργεια των καυσαερίων δεν επαρκεί ώστε να περιστραφεί άμεσα η φτερωτή του turbo, με αποτέλεσμα να υπάρχει
μία υστέρηση. Οι λύσεις που έχουμε δει κατά καιρούς συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον με την πιο αποτελεσματική να είναι το e-turbo, το οποίο αναλαμβάνει δράση στις χαμηλές στροφές και έπειτα «δίνει» σκυτάλη στο μηχανικό turbo.
Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με τον κινητήρα SkyActiv της Mazda που εξοπλίζει το CX-9. Η χωρητικότητα του είναι 2,5 λίτρα και η απόδοση φτάνει στους 250 ίππους. Οι Ιάπωνες μηχανικοί λοιπόν, αρχικά τοποθέτησαν το σύστημα υπερπλήρωσης όσο πιο κοντά στις βαλβίδες εξαγωγής, ώστε τα καυσαέρια να μην «διανύουν» μεγάλη απόσταση χάνοντας ενέργεια μέχρι να φτάσουν στο turbo.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε μία ειδική θύρα σε κάθε αυλό της πολλαπλής εξαγωγής που κλείνει όταν οι στροφές βρίσκονται χαμηλότερα από το όριο των 1.620 σ.α.λ. Έτσι, η μικρή μάζα καυσαερίων καλείται να περάσει από μία πολύ πιο μικρή δίοδο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση και κατ’ επέκταση η ταχύτητα δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια στην φτερωτή.
Τέλος, η ειδική σχεδίαση της πολλαπλής εξαγωγής, με τους ενδιάμεσους αυλούς να ενώνονται, δίνει την δυνατότητα πλήρους εξόδου των υπολειπόμενων καυσαερίων που παρέμειναν στον αυλό του κυλίνδρου που μόλις είχε ολοκληρώσει τη φάση εκτόνωσης.
Δείτε αναλυτικότερα στο παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο του «Engineering Explained».
Σύνταξη κειμένου: Θοδωρής Κολονέλος