CarΗellas: Τι είναι τα οκτάνια και τα κετάνια (vid)

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Τι είναι τα οκτάνια και τα κετάνια (vid)

Ένας από τους σημαντικότερους αριθμούς όταν μιλάμε για καύσιμα αυτοκινήτων είναι τα οκτάνια και τα κετάνια, τα πρώτα σχετίζονται με τη βενζίνη, ενώ τα δεύτερα με το πετρέλαιο. Με αφορμή το βίντεο του «Engineering Explained», ας τα γνωρίσουμε καλύτερα!
arithmos oktaniwn
Ο αριθμός οκτανίων εκφράζει την ικανότητα της βενζίνης να αντιστέκεται στην αυτανάφλεξη κάτω από μεγάλη πίεση και θερμοκρασία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των οκτανίων, τόσο πιο σπάνια είναι η
πιθανότητα να εμφανιστούν τα ενοχλητικά «πυράκια» (προανάφλεξη), που μπορεί να καταστρέψουν τον κινητήρα.
Όταν ακούτε πως η βενζίνη είναι 97 οκτανίων σημαίνει ότι η χημική συμπεριφορά του συγκεκριμένου καυσίμου είναι ακριβώς η ίδια με ένα μείγμα που αποτελείται κατά 95% από ισοοκτάνιο (απαθές) και 5% από επτάνιο (ευαίσθητο σε ανάφλεξη). Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας με χαμηλή σχέση συμπίεσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροφοδοτείται με «100άρα», αφού το μείγμα δεν πρόκειται να «πιεστεί» τόσο ώστε να καεί πριν έρθει η σπίθα των μπουζί.
Στην περίπτωση του πετρελαίου, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η ταχύτητα με την οποία αυταναφλέγεται το καύσιμο μείγμα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κετανίων, τόσο πιο γρήγορα διαδίδεται η καύση του.
Σύνταξη κειμένου: Θοδωρής Κολονέλος